Найпоширеніші хвороби огірків – справжня та несправжня борошниста роса. Це грибки, які можуть призвести до загибелі всієї рослини. Умови для розвитку хвороби: погана вентиляція, висока вологість, низька температура. Тобто окрім поганої вентиляції дві останні умови – практично те, що любить огірок. Давайте розберемося, чим обробляти та як лікувати огірки від борошнистої роси, та які існують способи профілактики хвороб.

Борошниста роса огірків: боротьба з білими плямами на листках

Дуже часто огірки, як доволі невибагливу культуру, сіють за залишковим принципом десь на закутках городу. Проте, щоб отримати здорові рослини, важливо знати про причини виникнення борошнистої роси на огірках:

  • Замало світла – наростає забагато гудиння, підвищується вологість, зменшується вентиляція.
  • Надлишок азоту – якщо ви гарненько підживили ділянку азотними добривами чи гноєм, але забули про калійні та фосфорні, це стимулює швидкий розвиток хвороби.
  • Період затяжних дощів, що буває зазвичай у червні, коли огірки цвітуть і зав’язуються.
  • При поєднанні 2 або 3 перелічених причин та відсутності профілактики можна очікувати симптомів хвороби. Така ж доля спіткає огірки в теплиці, особливо якщо ночі холодні.

    Борошниста роса проявляється округлими білуватими плямами на листках. За кілька днів білий наліт розпливається на всю листову пластину, при цьому листочки стають трохи хвилястими. Вже за тиждень вони можуть засохнути й опасти. Що більше листків вражено, то гірше почувається вся рослинка з плодами. Огірочки не наберуть маси, будуть зовсім несмачними.

    Що довше ви ігноруєте ці симптоми, то більше спор рознесеться вітром і дощем на інші рослини, в тому числі на кущі й дерева. Найперше, що треба зробити – зрізати, а потім спалити всі заражені листки за межами ділянки. Також тимчасово припиніть полив та внесіть калійно-фосфорне добриво.

Кошик
x

Мінімальне замовлення від 500.00 грн

Переглянуті товари

Швидке замовлення
x
x

Реєстрація